Saturday, August 30, 2008

andai ini ramadan yang terakhir

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu siangnya engkau sibuk berzikir tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu mendayu..merayu. ..kepada- NYA Tuhan yang satu andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu sholatmu kau kerjakan di awal waktu sholat yang dikerjakan.. .sungguh khusyuk lagi tawadhu' tubuh dan qalbu...bersatu memperhamba diri menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji "innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin" [sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku... kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]
andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tidak akan kau sia siakan walau sesaat yang berlalu setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja di setiap kesempatan juga masa yang terluang alunan Al-Quran bakal kau dendang...bakal kau syairkan andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu malammu engkau sibukkan dengan bertarawih.. .berqiamullail. ..bertahajjud. .. mengadu...merintih. ..meminta belas kasih "sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MU tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU"
andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu dirimu tak akan melupakan mereka yang tersayang mari kita meriahkan Ramadhan kita buru...kita cari...suatu malam idaman yang lebih baik dari seribu bulan andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu engkau bakal menyediakan batin dan zahir mempersiap diri...rohani dan jasmani menanti-nanti jemputan Izrail di kiri dan kanan ....lorong-lorong redha Ar-Rahman Duhai Ilahi.... andai ini Ramadhan terakhir buat kami jadikanlah ia Ramadhan paling berarti...paling berseri... menerangi kegelapan hati kami menyeru ke jalan menuju ridho serta kasih sayangMu Ya Ilahi semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti Namun teman... tak akan ada manusia yang bakal mengetahui apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah berusaha...bersedia ...meminta belas-NYA andai benar ini Ramadhan terakhir buat ku MAAFKAN SEMUA KESALAHAN YANG PERNAH DILAKUKAN

6 comments:

nurilhakim said...

Slm..taniah blog nmpk kemas..cume nmpk cm tade isi je..trus2 maju laju2..wat shoutbox tuk snang org wujudkn rangkaian n komen..

Muslimin Agung said...

Salam Wasilah Ukhuwah Fillah
Teruskan ya JunDullah

nurilhakim said...

AWAS!!LOCENG AMARAN TSUNAMI TELAH DIBUNYIKAN!!

bayugunung said...

"Thailand Sawaddekap!!! Pom mai put alai na kap mai Ko ping pon pai samprok khun dai Tirak alai noi krap malai put chan rat “Selamat Hari Raya” knop kh"


...balas jgn tak balas...

nur imani said...

Salam ziarah ya ukhti..kak bile nk update...
anyway selamt berjuang tuk final exam..=)

iman balqis said...

salam ziarah ya ukht zirah...sahabtku...bile nk update ne??kami sume rindukan post enti...hee...igt blk pasword ye...